Door mensen die dit spel niet kennen wordt het klootschieten vaak verward met het kleiduiven schieten.
Klootschieten is echter een heel andere tak van sport. Het wordt van oorsprong veel bedreven in Twente, Zwolle en omgeving en in Drenthe,
maar ook in Duitsland bestaan verschillende varianten van klootschieten. Ondertussen komt het al voor op de Olympische spelen.

Een kloot is een houten bal met doorboringen die gevuld zijn met lood.

Doel van het spel is een parcours in zo min mogelijk worpen (schoten) af te leggen. Wie het minst aantal schoten heeft is winnaar.
Zijn er meerdere spelers met het zelfde aantal schoten dan telt het aantal meters dat over de finishlijn is gegooid.
Deze meters worden daarom ook voor iedere speler geteld. De uitslag is dan ook altijd het aantal schoten en het aantal meters.

Het spel kan als groep worden gespeeld, met 1 kloot per groep.
Bij de variant die bij het Boskamp wordt gespeeld krijgt echter iedere speler een kloot.
Dit is ook een officiële manier van klootschieten.

Spelers vertrekken, na een duidelijke uitleg van de spelregels, in groepjes van ongeveer 6 personen.
Alle spelers gooien hun eerste worp vanaf het beginpunt. Diegene van de groep die het minst ver heeft gegooid gooit als eerste voor de tweede worp. Zo blijft de hele groep bij elkaar.

Het parcours gaat over de paden van het prachtige bosgebied bij het Boskamp.
Obstakels zijn er onderweg genoeg : bomen en diverse sloten. De paden kronkelen door de bossen, wat het spelen moeilijker, maar ook aantrekkelijker maakt.
Het afsnijden van bochten is namelijk toegestaan bij het klootschieten, mits de kloot over de as van het kruisende pad komt te liggen.
Is dit niet het geval, dan moet er een nieuwe poging worden gedaan vanaf het vorige punt.

De bomen, sloten en het afsnijden leiden er vaak toe dat spelers met veel bravour vooraf toch laag in de einduitslag vermeld worden.
Klootschieten; een heel leuk spel, wat je gedaan moet hebben. Het lijkt zo simpel, en misschien is het dat ook wel, maar onderweg kom je heel veel verrassingen tegen.
Dat zal zeker het plezier verhogen.

Alleen voor kloten die onderweg zijn vermist (in een sloot bijvoorbeeld) worden in rekening gebracht. Helaas zijn ze daar te duur voor.

Klootschieten; verhuur en verkoop klootschietballen.

Ook verhuren wij klootschietballen voor gebruik elders (uitsluitend op zand) en ook voor verkoop van nieuwe klootschietballen kunt u bij ons terecht.