Elke keer als Dalfsennet hier berichtjes over plaatste zei Harm Jan, zet er alstublieft geen aantallen bij, wij noemden vaak dat er naar schatting zo’n 1600 deelnemers mogelijk mee zou kunnen gaan doen. Hij was veel te bang dat het bij slecht weer een teleurstelling zou gaan worden. Maar het werden er heel veel meer dan die 1600.
Dus Harm Jan heeft een flinke schouderklop verdiend en hoeft zich echt niet bescheiden op te stellen. Hij is er, zeker in de aanloopperiode in zijn eentje dan ook heel erg druk mee. Je moet immers wel 3 verschillende routes uitzetten, meestal weer vanaf een ander startpunt dan het voorgaande jaar. Dat uitzetten gebeurt eerst in gedachten. Vervolgens gaat hij kijken of het uitvoerbaar is en dan gaat hij in overleg met diverse grondeigenaren, voor toestemming. Als dat allemaal rond is, begint hij het op papier te zetten. Eerst gaat hij dan zelf proeflopen. De volgende stap is dat er iemand anders mee gaat, en de laatste stap loopt hij achteraan en loopt een groep van een man of tien de route om toch echt te kijken of alles 100% klopt.
Ondertussen zijn er dan ook al teksten bedacht voor op de routebeschrijving om zeker de mensen van ver, te voorzien van interessante informatie. In deze periode gaat Harm Jan ook nog allerlei evenementen regelen voor onderweg, maar ook bij de start en finish. Veelal is dat een toneelgroep, muziek, dans, de midwinterhoornblazers, snertkraampjes, mobiele toiletten en noem maar op. Ook van te voren is hij bezig met het regelen van de EHBO, parkeerplaatsen, parkeerbeheerders, zo’n 40 tot 50 vrijwilligers instrueren, want er komt echt super veel bij kijken om dit allemaal rond te maken. Harm Jan zet Dalfsen behoorlijk op de kaart, dat mag best wel eens gezegd worden. Hij zal dan zeggen: dat doe ik niet alleen, dat is ook zo, maar hij is wel de aanjager.
Bond
Harm Jan is ook behoorlijk gebonden aan de afstanden. Want omdat deze tochten zijn aangemeld bij de wandelbond wordt hij daar ook op gecontroleerd. Die aanmelding bij die wandelbond, levert natuurlijk ook extra deelnemers op. En deze komen vrijwel van elders uit het land, die mogelijk nog nooit van Dalfsen hebben gehoord. En dat op zo’n dag gaan ontdekken dat Dalfsen en het Vechtdal gewoon een vreselijk mooi gebied is en er later terug gaan komen.

Afstanden: 8, 13 en 20 km

In 2015 was het vertrekpunt en finish bij Restaurant en Party Centrum Het Boskamp, Sterrebosweg 2 te Dalfsen. Voor mensen die met het openbaar vervoer naar het station kwamen was er gratis weer vervoer naar de startplaats in het mooi Sterrebos en later ook weer terug naar het station.
Vertrektijden of liever gezegd de starttijden waren: route 20 km tussen 09.00 en 10.30 uur; routes 8 en 13 km tussen 10.30 en 13.00 uur. De kosten voor deelname waren onwaarschijnlijk laag: € 6,50 p.p., deze prijs was dan ook nog bij inbegrepen  2 consumpties in de vorm van een glas glühwein, koffie of frisdrank en ook nog een kom erwtensoep. Het voelde bijna alsof je geld toe kreeg. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis meelopen en kregen dan ook nog eens gratis consumptiebonnen.

 

Het weer op deze dagen was ongekend mooi, heerlijk zacht weer, bijna voorjaars. Gelijk bij aankomst was er al een gemoedelijke sfeer, en er was dit keer heel veel ruimte om de auto’s te parkeren. Camping Starnbosch had zijn velden beschikbaar gesteld om daar de auto’s op mogen te parkeren. Dus het parkeren was dit jaar totaal geen probleem. Er was maar liefst 8 hectare grond beschikbaar. Dan volgt de inschrijving in het restaurant Het Boskamp. Hier ontstond wel een kleine file, maar dat was meer een luxe probleem omdat de animo zeer groot was. Vervolgens kon men starten, afrekenen en kreeg elke wandelaar ook nog een flesje water voor onderweg, aangeboden door Albert Huisjes van de Albert Heyn uit Dalfsen. Velen genoten eerst nog van een kop koffie met een appelgebakje.

 
Op de gehele route onthaalden de Midwinterhoornblazers uit Dalfsen u met hun karakteristieke midwinterhoorngeluid. Op de verwarmde rustplaatsen kon u genieten van volksdans, muziek en streekverhalen. Ook werden er tussen de wandelaars vaak leuke ervaringen uitgewisseld onder het genot van het drankje of de erwtensoep.

De wandelaars kregen een goede omschrijving van de route mee, niets als complimenten hier over. Delen van de routes gingen net als ander jaren over privéterrein en kunnen buiten deze  organisatie niet worden bewandeld. De routes lagen dit jaar meer in oostelijke richting van Dalfsen, en tonen u prachtige natuur en landschappen, zoals het Sterrebos en Lenthe. Zelfs de lokale bevolking werden verrast, ook velen van hen komen op plaatsen die ze nooit eerder hebben gewandeld. De route van 13 km kon bij opgave vooraf in groepsverband onder begeleiding van een gids gelopen worden. Ook daar werd goed gebruik van gemaakt. Op de finish was een dansgroep flink actief om de mensen nog even flink te vermaken, en natuur werkte ook dit weer sfeer verhogend.

 

Ook voor 2016 zal het Boskamp weer worden gebruikt als start en finish van dit prachtige evenement. Het jaar daarna zal vermoedelijk uitgeweken worden naar een andere locatie om toch de afwisseling er in te houden. Maar je weet maar nooit. Het is dit keer wel super bevallen, temeer er geen enkel probleem met het parkeren was, dat is toch wel zeer belangrijk. Maar nogmaals een dikke pluim voor Harm Jan Bredewold en zijn vrijwilligers. Zij verdienen dat.