DALFSEN – STERREBOS – De Nacht van de nachtwandeling die jaarlijks door de gemeente Dalfsen in het Sterrebos wordt georganiseerd was ook gisterenavond weer een groot succes. Er deden bijna 100 personen mee aan de wandeling door de natuur om te genieten van een donkere avond.

Het weer viel gelukkig erg mee, het was wel zwaar bewolkt, maar vrijwel geheel droog. De route en de verhalen waren dit jaar geheel nieuw van opzet.

Wandelen door het donker, zien, horen, ruiken, voelen en beleven. Hoe blijf je op een donker bospad, gewoon door naar de boomtoppen te kijken waar die de richting aangeven. De duister moet je beleven en dat is nodig, ook voor de natuur. De natuur slaapt nooit maar heeft wel rust nodig. Denk aan de nachtdieren zoals de uilen, dassen, vleermuizen en verschillende soorten vlinders, veel dieren gaan alleen in het donker op pad om voedsel te zoeken. Maar ook de reeën en hazen verblijven overdag in het dichte bos om in de nacht de weilanden te bezoeken om te eten.

Teveel licht verstuurt hun nachtrust, maar ook die van het menselijk lichaam. Teveel straatverlichting, grote kassen en lichtvervuiling rond de steden verstoort de rust die we zo hard nodig hebben. Donker geeft rust en dat moet je beleven, daarvoor deze wandeling.

Drie gidsen namen elk een groep mee het bos in, met daar waar mogelijk geheel zonder gebruik van zaklampen, dus lampen uit en mondje dicht en genieten van de stilte. De rest van de groep vertrok met twee huifkarren naar een wisselpunt. Op verschillende plaatsen werd door de gidsen even stilgestaan om wat over de natuur te vertellen. Zoals over de vroegere zandverstuivingen in dit gebied, het aanleggen door middel van sticken van twee lange zandheuvels, al vanaf ongeveer 1670, met tussen de heuvels een stervormig bos voor de jacht. De ontginning en de bosaanplant die pas begon rond 1890 tot 1920, voor dennenhout in de mijnen als stuthout. Maar ook hoe overal in de bossen hulst komt te groeien, doordat vogels die zaden in hun uitwerpselen verspreiden.

Beschadigingen aan klein boompjes waar een reebok zijn territorium mee aangeeft en bij een oude boerderij inderdaad uilenballen onder een boom waar de uil vrij zicht heeft over de omgeving. Niet te vergeten de bouwstijl van deze boerderij waarvan de bewoner tevens toezicht moest houden op het toen aangelegd sterrenbos.

Maar ook in de lucht heel duidelijk te zien de luchtvervuiling van de dorpen in de omgeving. Komen we bij de Bosrandweg met aan de overkant de landbouwgronden die pas na de aanleg van het Overijssels kanaal (in 1853) zijn ontgonnen, daarvoor was het woeste grond. Veel zware eikenbomen en het belang van hout voor de boeren en grondbezitters, met name dus eikenhout. Nodig voor de bouw van huizen, maar ook kastelen en kerken, ook voor het maken van papier, lucifer en zelfs doodskisten. Ook een bakker heeft hout nodig om brood te kunnen bakken. Even verder lopen we over de Zandwijkallee, genoemd naar het in 1733 gebouwd landhuis of havezate welke al rond 1821 weer is afgebroken.

Hier aangekomen kon de wandelende groep overstappen in de gereedstaande huifkarren, waarmee net weer een groep naar dit punt was aangekomen. Die groep kon nu de terugtocht weer vervolgen met de gids.