DALFSEN – Op 15 juli is de proef met begrazing door schapen op het Rechterense Veld gestopt. De kudde van 30 schapen heeft 3 ½ maand in het gebied gegraasd en hebben op de heide prachtig werk geleverd. De gewenste begrazing van de paden blijkt in praktijk echter lastig, waardoor er onvoldoende voedsel voor de schapen in het gebied is.

 

Schaapsherder Andele Reitsma en Jos Schouten van Natuurmonumenten spreken beide van een geslaagde proef en kijken naar mogelijkheden voor samenwerking in de toekomst.

 

Iets moois ontstaan
De reacties op de schaapskudde waren zeer positief. De schaapsscheerdersdag trok de nodige aandacht. Ook de wandelingen van Greenshoes en vanuit Het Boskamp mochten op veel belangstelling rekenen. En er kwamen spontane aanvragen uit de buurt voor uitleg over de schapen en de begrazing. Andele concludeert: ‘We hebben zeker voldaan aan onze doelstelling: het brengt jong en oud in beweging!’. En Jos vult aan: “Er is iets moois ontstaan rondom het Rechterense Veld, wat we met elkaar zeker gaan voorzetten. Zo gaan we er bijvoorbeeld in januari volgend jaar met de buurt een dag aan het werk.”

 

Spontaan
Natuurmonumenten was blij verrast met het spontane initiatief van schaapsherder Andele Reitsma uit Laag Zuthem. Hij bood zijn diensten aan naar aanleiding van een bericht over de meedenk-wandeling voor de nieuwe Natuurvisie van het Rechterense Veld in januari. Het doel van de begrazing was te zorgen dat het gras op de paden niet te hoog werd. En natuurlijk vitale heide met hoge natuurwaarden. En dat laatste is absoluut gelukt!