Prachtige en unieke film avond over het stroomgebied van de Vecht

Start / Nieuws / Prachtige en unieke film avond over het stroomgebied van de Vecht

DALFSEN – STERREBOS –  Op donderdag 21 maart a.s. wordt door de in Enschede wonende Jan van der Geest  in samenwerking met Historische kring Dalfsen een unieke filmavond met geluid en voorzien van commentaar. Het gaat om 20.00 uur beginnen. De film is het vervolg van twee eerder door Jan van der Geest gemaakte films over het stroomgebied van de Dinkel en de Regge. Beide riviertjes hebben hun monding in de Vecht. Het verhaal in de film gaat over de natuur, de cultuur en historie van de plaatsjes, die gelegen zijn aan deze slingerende rivier.

De film begint in het Duitse Darfeld, gelegen in het Münsterland, waar ook de Vecht ontspringt en wordt het twistpunt over het beginpunt van de rivier opgelost. Vervolgens wordt in de film een bezoek gebracht aan het bedevaartplaatsje Eggerode. Daarna volgen de Vechtplaatsjes Metelen en Langenhorst. Verdr wordt er bezoek gebracht aan het landgoed en de waterburcht Welbergen, dat in het verleden in het bezit was van het Twentse echtpaar Jan Jordaan en Bertha van Heek. Via het gehucht Ohne komen we bij het  fraaie plaatsje Schüttorf. Vervolgens gaat het in de richting van de voormalige textielstad Nordhorn. In Nordhorn wordt vooral aandacht geschonken aan het verleden van de textielindustrie in deze stad. In Neuenhaus is te zien dat de Dinkel uitmondt in de Vecht. Als laatste in Duitsland wordt nog een bezoek gebracht aan de stad Emlichheim en het grensdorp Laar. Na Laar zoekt de Vecht haar weg op Nederlands grondgebied. Met een zomp wordt via de natuurlijke grens in de Vecht Nederland binnen gevaren.

Na de pauze  gaat men verder in Gramsbergen. Bij de brouwerij en oud schipperscafé Mommeriete in Gramsbergen legt de zomp aan. De cameraman laat vervolgens beelden van het beschermde stadsgezicht van Gramsbergen zien. Een bezoek aan het cultureel informatiecentrum Vechtdal in deze plaats mocht hier niet ontbreken. Ook wordt er aandacht geschonken aan de veldslag in het naburige Ane in het jaar 1227. Vervolgens stroomt de Vecht naar de stad Hardenberg met haar schitterende Vechtpark. In Hardenberg wordt een bezoek gebracht aan het museum het Stadhuus. De Vecht komen we vervolgens weer tegen in het brinkdorp Rheeze, de Disselbelt in Diffelen en de vistrap in Junne. Voor dat de Hanzestad Ommen wordt aangedaan, worden de zandverstuivingen van de Beerzer Bulten en de Sahara bezocht. In het toeristische trekpleister Ommen zijn filmbeelden gemaakt in het centrum, in het streekmuseum met het voormalige tolhuis en in het Tinnen Figuren Museum. Voor Vilsteren ontmoeten de Regge en de Vecht elkaar en stromen hier samen verder. Tegenover de monding van de Regge in de Vecht wordt een bezoek gebracht aan het cultuurhistorisch monument Varsen.

Na het passeren van de stuw in Vilsteren stroomt de rivier de plaats Dalfsen binnen. In de omgeving van deze plaats worden een aantal historische landhuizen bezocht. In Zwolle volgen wij de Vecht via de stuw Vechterweerd, het Nieuwe Verlaat en de veerpont de Haersterveer tot aan de monding in het Zwarte Water. Ook is er aandacht voor o.a. de vistrappen in Oudleusen de de Vechterweerd. Overal waar Jan van der Geest zijn film laat zien trekt altijd volle zalen.

U mag hier deze avond bij zijn, maar om het niet uit de hand te laten lopen moet u zich wel opgeven per mail bij info@hetboskamp.nl. of telefonisch 0529 – 431712. Zodat er indien nodig er tijdig een stop op kunnen zetten. De toegang is gratis, maar wel gaat de pet rond om de kosten te drukken.